Lezing 21 maart in Leiden samen met inloophuis Scarabee

Logo scarabee

Wat kan ik er aan doen? – Over vermoeidheid bij en na kanker

Kent u Café Scarabee al? Dit zijn maandelijkse themabijeenkomsten voor iedereen die geraakt is door kanker. De lezing wordt gegeven op de Oude Vest 17 in Leiden en georganiseerd door de daar gevestigde therapeuten van de Vruchtenburg en het inloophuis Scarabee. Stichting de Vruchtenburg heeft namelijk ook een vestiging in Leiden aldaar op de Oude Vest.


De lezingen van café Scarabee zijn altijd met een deskundige inleider en veel ruimte voor vragen en discussie. Het thema van 21 maart is vermoeidheid na kanker. Een terugkerend thema, omdat de helft van de kankerpatiënten een jaar na de behandeling nog steeds kampt met chronische vermoeidheid. En dat terwijl de omgeving denkt dat ze na de behandeling van de ziekte de draad weer op kunnen pakken.
De inleiding is van Mira Reus, GZ-psychologe en werkzaam bij Stichting de Vruchtenburg. Ze krijgt in haar beroepspraktijk veel vragen over vermoeidheid na kanker. ‘Een serieus probleem, waardoor mensen in een negatieve spiraal terecht kunnen komen’, weet Reus. ‘Bijvoorbeeld doordat ze zich terugtrekken en minder leuke activiteiten gaan doen of juist doordat ze steeds over hun eigen grenzen heen gaan’. ‘Er zijn geen pasklare oplossingen voor, maar er is wel hoop. We weten bijvoorbeeld dat het belangrijk is om je bewust te zijn van de factoren die de vermoeidheid in stand houden. Ook komt uit onderzoek naar voren dat veel (ex)patiënten uiteindelijk minder moe zijn als ze leren anders met die vermoeidheid om te gaan.

Mira

Op 21 maart gaat Mira Reus dieper in op wat mensen vaak ervaren en vooral op wat hen kan helpen. Er zal op deze avond veel herkenning en erkenning zijn voor de grote uitdaging die het omgaan met de vermoeidheid is. U bent van harte welkom.
Aanvang: 20.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur. Adres: Oude Vest 17 in Leiden. Deelname is gratis en voor iedereen, aanmelden is gewenst maar niet verplicht. Bel hiervoor 06.55413824 of stuur een e-mail naar cafe.scarabee@gmail.com.